Indicaties

Indien u één van onderstaande klachten heeft is EMDR voor u een goede behandelmethode:

  • Fobieën: hoogtevrees, claustrofobie, vliegangst, pleinvrees, angst voor dieren etc.
  • Depressie: somberheid, verstoord slaappatroon, vermoeidheid, lusteloosheid, prikkelbaarheid, piekeren
  • PTSS: veel mensen worden in hun leven geconfronteerd met een nare ervaring zoals een inbraak, overval, ongeval, lichamelijke of psychische mishandeling, (seksueel) misbruik, verlies van een geliefde, etc.

Sommige mensen kunnen een schokkende ervaring goed verwerken. Een ander deel krijgt, soms jaren later, last van deze ervaring(en). Er kunnen lichamelijke klachten ontstaan of psychische problemen die zich uiten door:

slapeloosheid, prikkelbaarheid, angsten, schrikachtigheid, depressieve gevoelens of herbelevingen (flashbacks).

Indien sprake is van deze symptomen kan men spreken van een posttraumatische stressstoornis(PTSS). Iedere gebeurtenis die als herinnering een blijvend negatief effect op iemands functioneren en welzijn heeft, wordt traumatisch genoemd. Typisch voor een traumatische herinnering zijn de heftige emoties die er aan kleven, de levendige beelden en de fysieke reacties daarop.

De behandeling van deze klachten was in het verleden vaak ingewikkeld, langdurig en vaak ook zonder succes. Uit onderzoeksresultaten van de afgelopen jaren is gebleken dat de verwerking van traumatische ervaringen in veel gevallen aanmerkelijk kan worden versneld door het toepassen van EMDR. Ook bij de behandeling van fobieën en depressies kan met EMDR kan vaak binnen enkele sessies al resultaat behaald worden.